Varför KliMATkassen?

Det är många som vill handla mat på ett hållbart sätt utan att påverka klimatet negativt och vår grej är att få det att hända. Därför har vi satsat allt på att göra handlingsprocessen till något riktigt smart och enkelt. Och till råga på allt så använder vi endast fossilfria bränslen i våra miljöbilar, så alla våra leveranser är helt gröna. 

Smarta transporter

Vår modell med KliMATkasse-stationer (kylar) som placeras ut på platser där folk rör sig, gör att våra kunders miljöpåverkan minskar radikalt. Det är många som vill handla hem sin mat på ett hållbart sätt och vi får det att hända.

I varje bil som levererar våra matkassar ryms middagsmat för nästan en vecka till cirka 50 familjer. Genom våra samordnade transporter minskar vi miljöutsläppen för de familjer som annars skulle ha tagit bilen till affären för att inhandla veckans middagar eller fått maten hemkörd med Klimatförstörande lastbilar.

Vegetarisk

I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) från Livsmedelsverket, rekommenderas att vi äter mindre kött- och charkprodukter.  

Därför har vi som målsättning att får vi fler människor att prova vegetarisk mat. Och i och med lanseringen av vår vegetariska matkasse med ägg, ost och mjölkprodukter, hoppas vi nå ut till fler.

Svenskt kött och fågel

Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald. Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. 

Köttet i matkassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter.

Aldrig rödlistad fisk!

När vi väljer fisk utgår vi från WWF:s Fiskeguide och använder aldrig rödlistad fisk. På så sätt är vi med och motverkar utfiskningen i haven.

Ekologi – För klimatet!

För oss är det viktigt att kunna erbjuda samtliga kunder ekologiska produkter i våra matkassar.  Därför försöker vi i att den mån vi har möjlighet, ha en stor andel ekologiska varor i våra matkassar.

Inget svinn hemma när du lagar mat – all mat ska gå åt!

En av utmaningarna när menyteamet planerar våra menyer är att allt vi skickar med i matkassen ska gå åt under veckan. På det sättet minskar vi matsvinnet hemma hos dig. Vi försöker alltid köpa in exakt så mycket mat vi behöver för att packa det antal matkassar som vi har sålt. Det är möjligt i och med att du som kund måste avboka en matkasse 7 dagar innan leverans, vilket ger oss god möjlighet att planera våra inköp.