25 klimatsmarta tips
Här nedan har vi samlat 25 tänkvärda tips som kan ge en aha-upplevelse eller inspiration till att leva lite mer klimatsmart i vardagen.
- Visste du att all metall och glas kan återvinnas hur många gånger som helst? Ingen metall är för stor eller för liten för att lämnas till återvinning: cyklar, spik, värmeljushållare och gem – allt kan återvinnas.
- Tänk på att lämna på rätt ställe: Förpackningar till återvinningsstationen och annat material till kommunens återvinningscentral.
- Återvinning av stål, som används i exempelvis konservburkar, sparar 75 procent av energin jämfört med produktion från järnmalm.
- Papper i förpackningar kan återvinnas omkring sju gånger. Vid återvinning av papper spar vi nedhuggna träd.
- Städa miljövänligt, utan onödiga kemikalier. Ättiksprit, koncentrerad citronsaft och tvålull hjälper dig lika mycket i smutsjakten som färdigpaketerade rengöringsmedel.
- Plastförpackningar är vanligtvis gjort av olja. Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. Genom att lämna den till återvinning kan den istället bli en ny flaska, en diskborste eller ett staket.
- Soppåsen, det som bli över när allt annat har sorterats ut, kan komma till nytta även det. Det går till förbränning, som ger fjärrvärme och ofta även el.
- Det ekologiska fotavtrycket visar hur mycket av jordens produktiva yta som vi använder till vår konsumtion. Vi svenskar har ett genomsnittligt ekologiskt fotavtryck på 5,9 globala hektar och ligger på 13e plats på listan över länder med störst fotavtryck per person.
- Undvik plastkassar när du handlar! Allt fler länder så som Bangladesh, Taiwan och Sydafrika ser plastpåsar som ett stort miljöproblem och förbjuder dem helt. Plast innehåller dessutom olja som ger upphov till koldioxid vid förbränning.
- Ät mer svenska äpplen under perioden september till februari och välja att äta mindre av importerade äpplen från andra sidan jorden. Ett äpple från Nya Zeeland är 7 gånger mer och ett franskt äpple ca 3,5 gånger mer klimatbelastande än ett svenskt äpple.
- Nötköttsuppfödning är kraftigt miljöbelastande. Ät mindre kött och då hellre kyckling än nötkött.
- Använd vattenkokare vid uppvärmning av vatten vid matlagning. Glöm inte locket på kastrullen – du kan spara upp till 70 procent av energiförbrukningen.
- Källsortera och återvinna är jättebra. Ännu bättre är att fundera på om man kan minska sin konsumtion från början. Sälj eller ge bort det som fortfarande fungerar.
- Två tredjedelar av energiåtgången kring mobiltelefoner går åt till laddare som inte laddar. Dra ut laddaren när du inte laddar!
- Köp “ekologiskt” producerad textil. Konventionellt odlad bomull är mycket giftkrävande och vattenkrävande. Man besprutar med ungefär ett kilo gift per kilo producerad bomull.
- Ät mindre nötkött. Vid industriell produktion av nötkött går det åt ca åtta kilo foder för att framställa ett kilo nötkött.
- Visste du att alla elprylar du har i ditt hem med transformator (dator, TV, stereo, vissa lampor) drar ström (ca 10 W) även när de är avstängda? Var och en kostar ca 100 kr i elkostnader per år. Det innebär att en kärnkraftreaktor enbart producerar el för att försörja sådana prylar i Sverige. Saker som vi tror är avstängda. Dra ur sladden eller använd grenuttag med brytare.
- Byt till led-lampor redan nu. Den gamla glödlampan hade 5 procent i verkningsgrad (resten blev värme). Led-lampor har 80-90 procent. De drar mindre ström, kostar numera runt 100-lappen och räcker ca 25 000 timmar. De är två timmar per dag i 35 år! Kvicksilverfritt!
- Köp ekologiskt mat. Så slipper du tänka på om bekämpningsmedlen är skadliga för dig eller dina barn. Dessutom: 280 000 brasilianer får skador årligen på grund av att de hanterar bekämpningsmedel.
- Omotiverad? Tänk på att vi bara har en jord och en tål inte vad som helst. Om vi delar in dess skapelsehistoria på ett år föddes människan klockan 22.00 på nyårsafton. Det moderna industrisamhället 1,5 sekund innan midnatt …
- De pappersförpackningar vi återvinner i Sverige varje år motsvarar en miljon träd.
- Varje gång du lämnar saker till återvinning bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläppen. En dagstidning sparar energi som räcker till att brygga 38 koppar kaffe.
- Allt som inte går att sortera vid återvinningsplatsen och som är litet nog hamnar i soppåsen. Det som slängs förbränns och blir till värme och energi. Varje gång du lämnar saker till återvinning bidrar du till att spara energi och minska koldioxidutsläppen. En dagstidning sparar energi som räcker till att brygga 38 koppar kaffe.
- Diska och skölj inte under rinnande vatten utan använd en balja. Tvätta med full maskin, undvik förtvätt och testa att tvätta i lägre temperatur. Lufttorka om det är möjligt, torktumlare är bättre än torkskåp.
- Sätt upp en nej till reklam skylt så sparar du och naturen 50 kg papper per år! För att inte tala om alla transporter och utsläpp därtill.